Tuesday, January 15, 2013

HANYA 3 ILMU

Oleh Azhar Ghazali 
FB : www.facebook.com/im.azharghazali

Hanya Tiga Ilmu

Dunia haqhi ni terkenal sebagai dunia tanpa sempadan. Semuanya dapat dicapai dengan mudah. Perhubungan dan maklumat di hujung cari. Sekali kelik setalam terhidang. Tiada yang mustahil. Manusia hidup mengejar kesenangan. Berlumba-lumba siapa lebih hebat. Siapa lebih gah. Dari peringkat atas sampai ke akar umbi.

Dalam kerajaan pemimpin cakar-mencakar untuk dapat kuasa. Di sektor kerjaya, staf bodek-membodek untuk berpangkat. Peringkat masyakat pula, ketua saling jatuh-menjatuh untuk kekal. Hatta di masjid, ahli jawatankuasa buruk-memburuk untuk menang jawatan. Teghuih sampailah budaya haprak ini memecah benteng tempat paling mulia, dalam institusi pendidikan. Di IPT dengan fitnah dan ampunya, di sekolah rendah pun ada, adu dombanya atau tuduh-menuduh.


Tak kira la macammana cara sekalipun yang kita guna untuk terus hidup tapi ada dak ruang kita sediakan untuk agama dalam setiap apa yang kita buat walaupun secebis. 

Haqhi ni kita nampak lemah dalam aspek kehidupan kerana lemahnya penguasaan kita dalam perihal agama. Kenapa? Barangkali kita keliru dengan aliran pendidikan itu sendiri.

Qhamai yang bertanya kepada saya tentang ini. Dalam Islam, soal menuntut ilmu sangat diberi keutamaan. Apa saja ilmu. Bagi saya, mungkin mudah kalau kita lihat ilmu ini dibahagikan kepada dua. 1.Ilmu fardhu ain. 2.Ilmu fardhu kifayah.

Ilmu fardhu ain adalah paling utama. Ianya hanya merangkumi 3 ilmu sahaja. Selain dari tiga ilmu ni, tak kiqha la samada tajwid ka, matematik ka, kimia ka, sejarah ka, sains dan segala subjek adalah dikira ilmu fardhu kifayah. Kedua-dua ilmu ini wajib, kerana itu disebut fardu yaitu fardhu ain dan fardhu kifayah. Tapi yang patut diberi keutamaan adalah fardhu ain terlebih dahulu.


Tiga ilmu dalam fardhu ain adalah 1.Akidah (Tauhid), 2.Syariah (Fiqh) dan 3.Akhlak (Tasauf). Akidah adalah ilmu yang membentuk ideologi, pemikiran, kepercayaan, keyakinan, pegangan dan ikatan hati. Seperti mana soal kewujudan Allah, syurga, neraka, alam kubur dan perihal iman atau kepercayaan yang lain.

Ilmu akidah tidak seperti ilmu syariah atau fiqh kerana syariah bukan ilmu yang jenis teori dan yakin tetapi ia adalah suatu bentuk pengamalan seperti solat, zakat, haji dan umrah. Ia memang dilakukan, dipraktikkan. 

Dalam ilmu syariat/fiqh ini terbahagi kepada empat. 
1.Ibadah seperti solat, puasa, haji dan umrah. 
2.Muamalat seperti urusan jual beli, perjanjian dan sebagainya. 
3.Munakahat iaitu nikah kawin, cerai, kekeluargaan hinggalah zuriat. 
4.Jinayat yaitu perundangan, institusi kehakiman, tuduhan, pembelaan dan sebagainya.


Adapun ilmu akhlak/tasauf pula, ianya adalah ilmu yang melengkapkan seorang mukmin dengan akhlak yang dikehendaki dalam Islam. Berakhlak seperti Rasulullah. Ia membicarakan soal akhlak luaran (fizikal) seperti kebersihan, pemakaian, pertuturan, perilaku akhlak. Manakala akhlak dalaman (rohani), tasauf mendidik agar menyingkir sifat-sifat mazmumah dan menggantikan ia dengan sifat mahmudah.


Inilah serba ringkas yang dapat saya jelaskan. Bagi memudahkan lagi para pelajar yang baru di bidang ini, untuk mendalami ilmu tauhid, belajarlah kitab Cahaya Pengenalan, Ar-RIsalah at-Tauhidiyyah, Misbahul Munir. Ilmu fiqh, belajarlah kitab Hidayatus Sibyan dan Matla'al Badrain. Bagi Tasauf, pelajarilah kitab Penawar Bagi hati, Minhajul Abidin dan Hikam.

Buat pada ibu dan ayah, janganlah menganggap bahawa anak anda ketinggalan zaman atau tiada masa depan bila mana mereka menuntut di jalur agama. Masa depan mereka sebenarnya sangat cerah, lebih cerah dari kita. 

Kerana masa depan yang dimaksudkan baginda Nabi SAW adalah hari selepas kematian. Siapalah yang akan mendoakan kita kalau bukan anak yang mengenal agama dan menghormati kedua orang tuanya.

0 comments:

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | ewa network review